Google
 
     

Gastouderopvang


Gastouderopvang is dagopvang voor kinderen van 0 - 4 jaar en buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 - 13 jaar door een gastouder.

De opvang door een gastouder of gastoudergezin kan plaatsvinden in de woning van de ouders of in de woning van de gastouder(gezin). Aan de opvang in de woning van de ouders zijn aanvullende voorwaarden verbonden.

Geregistreerde gastouderopvang moet voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen die de overheid heeft vastgesteld. Dit heeft zij gedaan door middel van de Wet Kinderopvang. De GGD en de gemeente houden toezicht op de naleving van de wet en controleert het gastouderbureau. Zo moet het gastouderbureau een Pedagogisch beleidsplan voeren en is zij verantwoordelijk voor een veilige en kindvriendelijke opvangomgeving.

NationaalGastouderbureau.nl is een landelijk erkend gastouderbureau. Een erkend gastouderbureau wil zeggen dat deze ingeschreven staat in het register Kinderopvang van de gemeente waar het hoofdkantoor van het gastouderbureau gevestigd is.

 

Gastouder en Gastoudergezin als kinderoppas

Een gastouder(gezin) als kinderoppas kan een bekende zijn uit de nabije omgeving van het kind en zijn familie, bijvoorbeeld zijn opa of oma, een buurvrouw of gewoon een kennis. Maar het kan ook iemand zijn die men via een advertentie of selectiebureau heeft gevonden.

Om een voorbeeld te geven: Als opa of oma die op de kleinkinderen past zich aanmeld bij een erkend gastouderbureau wordt deze officieel gastouder volgens de Wet kinderopvang én heeft de ouder dus recht op een vergoeding, namelijk Kinderopvangtoeslag. In feite worden opa en oma zo werknemer van de ouder. Ogenschijnlijk veranderd er in de opvangsituatie niets wezenlijks. Echter, de overheid bewerkstelligd door de wet, die 1 januari 2005 is ingegaan, dat de kinderopvang door een eigen oppas zo uit een grijs gebied wordt gehaald en daardoor de kwaliteit en veiligheid controleerbaar is gemaakt.

En door de nieuwe wet ontvangen de ouders nu wel een flinke vergoeding waar ze er onder de oude regelgeving geen recht op hadden.

Dus doe ook uw voordeel met de mogelijkheden die de nieuwe Wet kinderopvang u biedt!
 

Als u verdere informatie wenst kunt u ons bellen of e-mailen.

 

 

 

 

 

     

Copyright © NationaalGastouderbureau.nl